Chinese voedingsleer in de praktijk

Eet de regenboog Chinese voedingsleer

Voeding in de praktijk

Bij het herstellen van je vitaliteit en het terugvinden van balans neemt voeding een belangrijke plaats in. Je haalt je energie voor een belangrijk deel uit voeding. Daarom mag aandacht voor voeding binnen de acupunctuur praktijk niet ontbreken.

Er is veel over voeding te doen en in ieder tijdschrift struikel je weer over andere, nieuwe methoden met bijbehorende beloftes. Hierdoor is er helaas veel verwarring ontstaan en weet bijna niemand meer wat gezond is en wat je wel of beter niet moet eten. Eén van de uitgangspunten binnen de TCM is: wat gezond is voor de één, is lang niet altijd de beste keus voor de ander. Daarom krijg je van mij een individueel advies dat is gebaseerd op de diagnose die ik ons eerste maak. Zo ga je met een persoonlijk advies naar huis dat op jouw conditie en mogelijkheden is afgestemd.

Voor gezonde energie

Voor jouw persoonlijke voedingsadvies gaan we uit van diverse wetenschappen, met name de energetische denkwijze uit de Chinese geneeskunde. In deze 5000 jaar oude leer doelt men op de voeding van lichaam en geest via ademhalen, eten, bewegen en bewustzijn. Als iemand ziek werd, paste men eerst het dieet en de leefstijl aan en pas als dat niet voldoende balans bracht, werden acupunctuurbehandelingen, kruiden en massage ingezet. TCM is dus van origine gericht op het behoud van gezondheid. In het westen zijn echter het gebruik van Chinese kruiden, massage en acupunctuur veel bekender geworden. De kracht van voeding werd ook in onze oude beschaving al erkend, getuige Hippocrates’ “Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

Vanuit de visie van de Chinese geneeskunde wordt de spijsvertering voorgesteld als een kookpot met een vuurtje eronder. Via de aaneenschakeling van al je orgaanfuncties wordt je energie opgestookt en benut en worden afvalstoffen uitgescheiden. Een verkeerd eetpatroon verstoort dit proces. Organen raken uit balans, je energie en weerstand nemen af en je krijgt klachten. Daarom zeggen we: “Je bent niet wat je eet, maar je bent wat je verteert”. Voor een goede vertering volg je het bioritme van je lichaam. Zo werk je samen met de natuur.

Volgens jouw behoefte

Ben je vrouw, man, kind, ziek, zwanger, bejaard, sporter? Wat eet je graag? En wat eet je als je haast hebt? Of verdrietig bent? Behoeften, voorkeuren en situaties verschillen van persoon tot persoon. Het gaat erom dat je steeds inspeelt op wat jouw lichaam werkelijk nodig heeft. Zo bouw je aan een gezonde balans. Welke voeding goed voor jou is, komt voort uit vier vragen: Wie eet er? Hoeveel eet je ergens van? Hoe is het eten bereid? Hoe eet je? Deze basisrichtlijnen leiden je eigenlijk automatisch naar gezonde keuzes. Met talloze mogelijkheden en alle vrijheid om te eten wat je lekker vindt. De kwaliteit van het voedsel dat je neemt is erg belangrijk. Vaak eten mensen te veel, maar als je voeding van goede kwaliteit is kun je met minder toe. Omgekeerd blijven mensen naar meer (kwantiteit) verlangen, als de kwaliteit niet goed is. Wees dus kritisch op de kwaliteit van voedsel. En realiseer je dat de juiste hoeveelheid, temperatuur, combinaties en bereidingswijze een enorm verschil maken voor de verteerbaarheid en werking op je gezondheid.

Pas je eten aan het seizoen aan

Kook meer verwarmend in de winter en meer verfrissend in de zomer. Maak dan je ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. En neem je laatste maaltijd niet te laat. Als het kan, eet dan de laatste drie uur voordat je gaat slapen niet meer.

Eet zo simpel, puur, gevarieerd en vers mogelijk. Biologisch, niet of zo min mogelijk bewerkt en liefst van lokale oorsprong. Bereid en eet met aandacht. Kijk, ruik, proef en geniet. Kauw goed en neem de tijd. Niet terwijl je achter een beeldscherm zit, aan het werk bent of piekert. Zorg ervoor dat je een paar keer bewust ademhaalt voordat je gaat koken en voordat je gaat eten.

Vanuit deze visie kun je de werking van voeding op je lichaam leren begrijpen en krijg je inzicht in wat voeding voor je lichaam en geest doet. Je gaat steeds beter zelf voelen en herkennen wat goed voor je is en wat niet. Wat jou energie oplevert en wat jou energie kost. Je maakt bewuste keuzes die na verloop van tijd gezonde gewoontes worden.