Congee is een soort rijstsoep die door heel China als ontbijt wordt gegeten. Doordat je het lang en met veel water kookt, is het makkelijk verteerbaar. Toch bouw je er energie en met name je maagenergie mee op en bouw je er je vochtgehalte mee op.
Ideaal als ontbijt, maar je kunt het de hele dag eten.
Basisrecept:
- 1 kop (witte) biologische rijst
- 6 tot 10 koppen water
- Snufje zout
Werkwijze:
- Was de rijst en breng rijst, water en zout aan de kook. Kook dit samen 4 tot 6 uur. Als je witte rijst gebruikt, kun je volstaan met 1 tot 2 uur koken. Kijk wel af en toe of het niet droogkookt.
- Je krijgt nu een grote voorraad congee die je in de koelkast 3 dagen kunt bewaren en per portie weer kunt opwarmen.
- Dien de congee op met gestoomde groenten als: gestoomde wortel, radijs, broccoli, courgette, sperziebonen, asperges, bloemkool, plakken daikon, lotuswortel.
- Geroosterd sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten of geroosterde nori.
- Gekookt of gepocheerd ei, gekookte kikkererwten of andere peulvruchten
- Gebakken champignons of paddenstoelen
- Kiemen als alfalfa of preikiemen
- Of maak het zoet met gebakken appel- of peerschijven met kaneel.