8 tips die helpen
Heb je regelmatig buikpijn, krampen, diarree, verstopping, een opgeblazen gevoel en winderigheid? Dan is de kans groot dat je het Prikkelbare Darm Syndroom hebt. Een arts stelt de diagnose PDS door andere onderliggende aandoeningen uit te sluiten. Je bent niet alleen: 10 tot 20% van de Nederlanders heeft PDS. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om je klachten te verlichten.
1. Hou een voedingsdagboekje bij
Dit kan in een eenvoudig opschrijfboekje. Schrijf alles op wat je eet en drinkt ( ook alle tussendoortjes) en wat je klachten zijn. Probeer een patroon te ontdekken. Welke voedingsmiddelen, tijdstip van eten (te laat ’s avonds), combinaties geven klachten? Bekenden voedingsmiddelen die bij veel mensen problemen opleveren zijn gluten, zuivel, ui, champignons, koolzuurhoudende dranken, rauwkost, alcohol en bepaalde kruiden. Na 2 weken zal je al verbanden gaan ontdekken. Soms kun je wel een klein beetje van sommige voedingsmiddelen verdragen. Soms gebruik je voor jou verkeerde combinaties, temperatuur of bereidingswijze van een iets dat je eet.
2. Vermijd langdurige stress
Je kunt ook de mate van spanning en stress die je ervaart meenemen in dit dagboekje. Heb jij misschien veel klachten als je een spannend gesprek moet voeren of te veel druk ervaart op je werk? Lijkt voeding een minder belangrijke rol te spelen bij jouw klachten en is spanning de trigger? Probeer dan zicht te krijgen op waardoor je precies stress krijgt en las voldoende ontspanningsmomenten in. Want ook al veroorzaakt de stress de klachten niet, ze verergeren de klachten wel.
Simpel uitgelegd: Stress zorgt ervoor dat je adrenaline en cortisol aanmaakt. Deze hormonen maak je aan om snel te kunnen reageren in potentieel levensbedreigende situaties (adrenaline) en langer alert te blijven (cortisol). Normaal breekt je lichaam deze hormonen weer af en ontstaat er rust. Wanneer je langdurig te veel stress ervaart blijft het cortisolgehalte te hoog. Je lichaam geeft in tijden van verhoogde stress de voorkeur aan mechanismen die je in staat stellen te overleven en stelt de taken van de spijsvertering tijdelijk uit. Wanneer je te lang stress hebt, wordt elke keer de spijsvertering uitgesteld en kun je last krijgen van obstipatie.
Zorg voor genoeg ruimte voor ontspanning, Yin tijd zoals we dat binnen de Chinese geneeskunde noemen. Belangrijk is dat je deze tijd invult op een manier die voor jou prettig is. Dit kan meditatie of mindfulness zijn, een boswandeling met je hond, dansen, yoga, een goed gesprek met een dierbare vriendin, een fijn boek of een serie kijken op Netflix.
3. Neem weinig koude en rauwe voeding
Om koude voedingsmiddelen goed te kunnen verteren, wordt er veel van je lichaam gevraagd. Koken, stomen, bakken en stoven bewerken het eten zodat jouw eigen spijsvertering minder hard hoeft te werken om het te kunnen opnemen. Je helpt je lichaam door voeding minimaal op kamertemperatuur te gebruiken, zodat je weinig extra energie aan je lichaam hoeft te onttrekken. Voeding die koud is, zal je lichaam naar je lichaamstemperatuur moeten brengen en dat kost energie. En als je last hebt van PDS, is de kans groot dat je voorzichtig om moet springen met je energie omdat je vaak al moe bent.
4. Bewegen is essentieel, maar overdrijf niet.
Door beweging zorg je ervoor dat je energie in beweging blijft en dit heeft een positief effect op je spijsvertering. Lopen, sporten, fietsen is allemaal goed, maar sommige sporten kunnen té veel vragen van je lijf en je juist stress en uitputting geven. Veel mensen met PDS merken dat te intensief sporten ( bv. spinning bij de sportschool ) hun klachten verergert.
5. Zorg dat je niet te veel lucht binnenkrijgt
Als je drinkt door een rietje, kauwgom eet of drankjes met koolzuur drinkt, krijg je lucht binnen. Die lucht kan leiden tot een opgeblazen gevoel en pijn in je darmen.
Door kauwgom te kauwen geef je je lichaam een signaal dat er eten aankomt. Je maakt extra spijsverteringsenzymen en maagzuur aan die niet gebruikt worden om eten te verteren. Daardoor kun je er een opgeblazen gevoel door krijgen. Daarnaast bevat kauwgom meestal kunstmatige zoetstoffen die niet goed zijn voor je microbioom.
6. Bepaalde voedingssupplementen laxeren onbedoeld en geven krampen
Magnesium is een heel belangrijk mineraal waar we voldoende van binnen moeten krijgen en daarom is het een supplement dat mensen vaak gebruiken. Helaas laxeert het bij sommige te mensen te veel en kan het krampen geven. Magnesium tauraat is een vorm van magnesium die minder laxeert en vaak wel verdragen wordt.
7. Bepaalde yoga oefeningen kunnen goed helpen bij PDS.
Vaak zijn het de oefeningen met een twist. Kijk op YouTube voor oefeningen. Zoek op IBS Yoga.
8. Probeer acupunctuur
Een acupuncturist kan het lichaam een prikkel geven die het nodig heeft om de klachten van PDS te verbeteren. Je kunt er meer over lezen in dit onderzoek: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/188145